Krótka historia pączka
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
- 15.02.2010 - Zakazane Historie, projekcja filmów
- Wielka historia World Trade Center
- Premiership League:najwyższy wynik w historii
- Historia Zimowych Igrzysk Olimpijskich
- Historia Chin pisana na nowo
- Największa trasa w historii Riverside
- Jack Bruce: Cream to historia
- Historia High Contrast Recordings
- Historia Aniołów Zapomnienia
- Historia Dragon_LK
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- kepno-ogrody.pev.pl
Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
Mimo iż z Polską jest kojarzony, nie w Polsce go wymyślono, choć eksperci nie są pewni, kto właściwie tego pierwszego pączka przyrządził. Jedni szukają go na Bliskim Wschodzie, inni w starożytnym Rzymie, gdzie uświetniał karnawałowe zabawy, podczas których zajadano się tłustymi potrawami.

Pierwsze polskie pączki wcale nie były słodkie. Miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsiwem i oczywiście zapijano wódką.
Pączki zyskały słodkie oblicze w XVI wieku, a zaokrągliły się na przełomie XVII i XVIII. Zwano je zresztą nie tylko pączkami, ale również blinami, babałuchami lub - na Śląsku - kreplami (od niemieckiego Krapfen, oznaczającego ciasto smażone na tłuszczu). O kreplach wspomina już Biblia Gdańska (1632), Biblia Leopolity (XVIw.) oraz Mikołaj Rej, pisząc "Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty". O pączkach za to pisze w XVIII w. pamiętnikarz i historyk Jędrzej Kitowicz, który w swoim "Opisie obyczajów i dziejów za panowania Augusta III" tak opowiadał o pączkowych metamorfozach: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska".
Czym się różnią nasze rodzime pączki od zagranicznych? W Niemczech, Portugalii, Francji i Finlandii używa się trochę innej mąki i smaży się je tylko przez kilkadziesiąt sekund, dzięki czemu tłuszcz nie wsiąka do środka. Węgierska wersja jest bez nadzienia, które podaje się osobno. Amerykańskie doughnuts to pierścienie z dziurką w środku. Amerykanie znają również tradycyjne polskie pączki, na które mówią "paczki" lub "paczkis". Swój Paczki Day (zwany też Tłustym Wtorkiem), odpowiednik naszego Tłustego Czwartku, świętują we wtorek przed Środą Popielcową. Rosjanie mają swoje poncziki, Izraelczycy sufgania, Turcy lokma, a Holendrzy oliebol.

Z pączkami związane jest też kilka przesądów. Ten najpowszechniejszy głosi, że jedzenie pączków w Tłusty Czwartek przynosi szczęście, a niejedzenie - niepowodzenia. Inna jego wersja kazała podczas przyrządzania pączków nadziewać niektóre migdałami lub orzechami. Kto na nie trafił, ten szczęście miał gwarantowane.
Jedno jest pewne: w Tłusty Czwartek fart mają cukiernicy, którzy mają okazję zabezpieczyć się finansowo na okres Wielkiego Postu.
nawidelcu.pl