Zabójcze żabie udka
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
- Zabójczy numer / Lucky Number Slevin (2006)[Xvid]
- Amerykańscy żołnierze będą mieli zabójczego mikrodrona?
- Wino i herbata to zabójcy raka prostaty
- Zaprezentowano prototyp zabójczego samolotu
- Zatrzymano pomocnika zabójcy z Wołomina
- ProtokoĹy z posiedzeĹ ZarzÄ du Powiatu
- slo_mo
- Informacje z dziaĹalnoÄi
- kosz
- Przetarg nieograniczony-wycena nieruchomoĹci
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- kepno-ogrody.pev.pl
Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
Żabie udka to rarytas kuchni wielu krajów azjatyckich, a także niektórych państw europejskich, np. Belgii lub Francji. Wraz ze wzrastającą popularnością kuchni etnicznej popyt na ten produkt zaczął rosnąć na całym świecie. Naukowcy ze Smithsonian Institution przeanalizowali import żabich udek do USA w latach 1996-2006. Sprowadzono wtedy ponad 100 tys. ton tego smakowitego surowca za blisko pół miliarda dolarów.
Jednak tak wielka skala handlu żabimi udkami to nie tylko wyrafinowane dania na naszym talerzu - to także śmiertelne zagrożenie dla płazów. W artykule opublikowanym w najnowszym wydaniu „Frontiers in Ecology” naukowcy przestrzegają przed niekontrolowanym handlem, na skutek którego dochodzi do rozprzestrzeniania się groźnych dla zwierząt organizmów chorobotwórczych. Szczególnie niebezpieczny zdaje się pasożytniczy grzyb Batrachochytrium dendrobatidis, który powoduje poważne uszkodzenia w układzie oddechowym i nerwowym, doprowadzając płazy do śmierci.
- Batrachochytrium dendrobatidis jest uznawany za główne zagrożenie dla 94 spośród 159 gatunków płazów, które są obecnie na granicy wyginięcia. Jest kilka hipotez dotyczących rozprzestrzeniania się tego grzyba, ale handel płazami w roli pożywienia, przynęty wędkarskiej i zwierząt domowych jest najprawdopodobniej główną przyczyną tej epidemii - mówi Brian Getwicke, autor badania.
Gazeta Wyborcza