¦wiet(l)ne wino
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje największe skarby i opowieści prosto z mojego
- Wino i herbata to zabójcy raka prostaty
- Atena - Bezpłatne szkoły dla dorosłych
- 08,12
- ZĹ‚udzenia zagadki paradoksy
- [Oddam] PĹ‚yty CD (audio)
- 2006.05.10, rekrutacja na Studia Doktoranckie
- Uchwały Rady Powiatu
- monsterkill.eu
- Protokoły z Sesji Rady Powiatu
- Koniec dyskĂłw twardych Fujitsu
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- kepno-ogrody.pev.pl
Moje największe skarby i opowieści prosto z mojego
Podczas serii badań około 500 ochotnikom podawano to samo wino w różnie o¶wietlonym pokoju. Okazało się, że w pomieszczeniu o¶wietlonym czerwonym lub niebieskim ¶wiatłem wino dostawało wyższe noty niż w zielonym lub białym ¶wietle. Co więcej, za butelkę wina smakowanego w niebieskim lub czerwonym ¶wietle uczestnicy badania byli gotowi zapłacić więcej niż za wino kosztowane w ¶wietle zielonym lub białym. Ponadto pite w czerwonym ¶wietle wino było uważane za najsłodsze, chociaż w całym badaniu używano tego samego gatunku wina.
- Już od jakiego¶ czasu wiadomo, że kolor napoju może zmienić sposób, w jaki odczuwamy jego smak - mówi dr Daniel Oberfeld-Twistel. - Chcieli¶my jednak sprawdzić, czy zmiana o¶wietlenia otoczenia, np. w restauracji, może dać podobny efekt. Je¶li pomieszczenie ma tak znacz±cy wpływ na smak wina, to poważne degustacje powinny odbywać się w neutralnie o¶wietlonym pokoju - dodaje.
Gazeta Wyborcza