Jedz z rozwagą
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
- Pod rozwagę na dzisiejszą sesję pkt. 5 ust. 7 porządku sesji
- BRAŁEŚ NIE JEDŹ !!!!!
- Gaz rzeczywisty
- takie smieszne cos:P:P
- GlideTV. Pilot, myszka i klawiatura w jednym
- GĹoĹnik 4 ohm do CB -master
- Korepetycje - matematyka
- Ireneusz JeleĹ najlepszym polskim piĹkarzem 2009roku
- sprzedam szablony do montaĹźu nakĹadek progowych e36
- UchwaĹy Rady Powiatu
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- tomekjaroslaw.htw.pl
Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
We wszystkich pomieszczeniach, w tym w lokalach gastronomicznych, występują mikroorganizmy (bakterie, grzyby), które osiadają na przedmiotach znajdujących się w otoczeniu, w tym naczyniach, sztućcach czy serwetkach. Tego nie unikniemy. Jedzmy jednak z rozwagą.
Nie zjadaj bakterii
Wiele bakterii przedostaje się do naszego organizmu wraz z zanieczyszczonym pożywieniem. Dokładne umycie rąk przed przystąpieniem do jedzenia jest podstawą. Jeśli jemy poza domem, warto zwrócić także uwagę na lokal, w którym się stołujemy. Bakterie mogą zostać przeniesione na pożywienie z rąk kucharza czy kelnera lub znajdować się na przedmiotach, z których korzystamy, takich jak sztućce, serwetki czy wykałaczki.
Pamiętając o myciu rąk przed każdym posiłkiem, zwracaniu uwagi na sposób podania żywności oraz miejsce, w którym jemy, możemy uniknąć poważnych chorób, np. wirusowego zapalenia wątroby typu A. Częste, zwłaszcza w okresie letnim, zatrucia pokarmowe w wielu przypadkach spowodowane są właśnie brakiem higieny tak osób przygotowujących, podających posiłki, jak również samych konsumentów - twierdzi prof. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czyste ręce – jak to zrobić?
Poza wykształceniem w sobie zwyczaju mycia rąk należy nauczyć się, jak to robić. Aby pozbyć się większości bakterii znajdujących się na dłoniach, należy je dokładnie umyć letnią wodą i mydłem, zwracając szczególną uwagę na miejsca pomiędzy palcami i czubki palców. Dłonie należy myć około 30 sekund, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
O myciu rąk powinniśmy pamiętać szczególnie:
· przed i po jedzeniu
· po wyjściu z toalety
· kiedy kaszlemy bądź kichamy
· po przyjściu do domu
· jeśli korzystaliśmy z komunikacji miejskiej
Restauracja – na co warto zwrócić uwagę?
Wybierając miejsce, w którym chcemy zjeść, zwróćmy uwagę na rodzaj pomieszczenia.
W miarę możliwości wybierajmy restauracje klimatyzowane, najlepiej zamknięte. Z raportu „Czysta serwetka?” wynika, że w takich pomieszczeniach jest znacznie mniej groźnych dla zdrowia mikroorganizmów (grzybów i bakterii) niż w nieklimatyzowanych, otwartych lokalach. Przyjrzyjmy się również, w jaki sposób obsługa podaje nam zastawę i serwetki.
Pamiętajmy!
Najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania. Im dłuższa ekspozycja na otwartej przestrzeni, tym więcej bakterii może znaleźć się na ich powierzchni.
PAP Nauka