Jaki ryż jest zdrowy?
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
- Jaki smartfon ma najlepszy, a który najgorszy ekran dotykowy
- Nie zdążyłeś odebrać? Patrz pod jaki numer oddzwaniasz!
- Jaki kochanek szkodzi zdrowiu?
- Jaki telewizor LED kupić?
- jaki nr wg etka?
- Jaki laptop dla fotografa?
- Prawo Unijne i zdrowy rozsądek
- ZmarĹ Juan Antonio Samaranch
- Ronald de Foe pres Time On Trance...Chapter 25 @ Trancesonic
- sprzedam BMW 318 tds
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- tomekjaroslaw.htw.pl
Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
Według zaleceń dietetyków przynajmniej połowa spożywanych przez nas węglowodanów powinna pochodzić z ziaren zbóż. Coraz częściej w naszych kuchniach miejsce ziemniaków czy białego pieczywa zajmuje więc zdrowszy ryż. Ale jaki rodzaj ryżu jest zdrowy, a jaki lepiej jeść z umiarem?
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przeanalizowali dane pochodzące od ponad 150 tys. kobiet i prawie 40 tys. mężczyzn w poszukiwaniu związku między rodzajem spożywanego zboża a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Okazało się, że jedzenie tygodniowo pięciu lub więcej porcji białego ryżu zwiększa ryzyko cukrzycy, podczas gdy jedzenie co najmniej dwóch porcji brązowego ryżu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania. Najskuteczniej przed cukrzycą chroni natomiast spożywanie niełuskanej pszenicy i jęczmienia.
Według naukowców spożywanie oczyszczonych ziaren zbóż powoduje zbyt szybki wzrost poziomu glukozy w naszym organizmie, co może sprzyjać rozwojowi cukrzycy. Tymczasem niełuskane zboża uwalniają cukier stopniowo, dzięki czemu unikamy gwałtownych wahań poziomu glukozy. Ponadto w przeciwieństwie do oczyszczonego ziarna niełuskane zboża są cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów.
Gazeta Wyborcza