Gorzki cukier
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
- Sieć serwerów Cukierniczka
- Cukierniczka.gamesol.pl
- MARCEPANOWE CUKIERKI
- [F1] "Dla mnie to najbardziej gorzki dzień..."
- 2005.10.05, plan zajÄÄ - aktualizacje
- wynajmÄ lokum
- UchwaĹy ZarzÄ du Powiatu
- otrzymywanie sztucznego jedwabiu
- Gmina zaplaci
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- srb.keep.pl
Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
RÓWNANIE REAKCJI:

OPIS:
- sacharoza jest znanym cukrem o słodkim smaku, wystarczy jednak prosta reakcja chemiczna, by definitywnie zmienić smak cukru
SPRZĘT:
- kolbka okrągłodenna 50 ml oraz 100 ml
- chłodnica zwrotna
- palnik
- zlewka 500 ml
- bagietka
ODCZYNNIKI:
- cukier rafinowany 2 g
- bezwodnik octowy 10 ml
- bezwodny octan sodu 1 g
- lód 100 g
- etanol i woda do krystalizacji
WYKONANIE:
1. W kolbce okrągłodennej 50 ml umieścić bezwodnik octowy (1) i octan sodu.
2. Dodać cukier, szybko nałożyć chłodnicę (*)
3. Po zakończeniu reakcji egzotermicznej, zawartość kolby ogrzewać jeszcze 15 minut
4. Mieszaninę poreakcyjną ochłodzić, wylać do zlewki zawierającej 100 g potłuczonego lodu i intensywnie mieszać do momentu rozpuszczenia się lodu (**)
5. Zdekantować wodę, a surowy oleisty produkt krystalizować z etanolu z dodatkiem wody: rozpuścić w etanolu na gorąco, do gorącego roztworu dodawać kroplami, mieszając, wodę, do momentu pojawienia się trwałego zmętnienia; w tym czasie kolbę ogrzewać. Po uzyskaniu trwałego zmętnienia kolbkę znów ogrzać i pozostawić w temperaturze pokojowej. Związek powinien krystalizować (2)
6. Wykonać próby smakowe (***); jeśli nie udało się otrzymać produktu krystalicznego, można do prób smakowych użyć produktu w postaci oleju, ale wpierw musi być ponownie wymieszany z wodą, woda ma być zdekantowana, po czym znów mieszamy z wodą, dekantujemy. W sumie ze 4 razy.
OBSERWACJE:
(*) Tuż po dodaniu cukru rozpoczyna się egzotermiczna reakcja
(**) Wydziela się oleisty produkt, niemieszający się z wodą, natomiast w wodzie rozpuszcza się, a raczej hydrolizuje, bezwodnik octowy, wydzielając przy tym ciepło, stąd potrzeba użycia tak dużej ilości lodu
(***) Próby smakowe:
1. Sporządzić ok. 0,1 % roztwór powyższego produktu w ciepłej wodzie, polizać, wziąć do ust odrobinę roztworu. W której części języka i jamy ustnej znajdują się receptory otrzymanego smaku?
2. Do roztworu dodać cukru, wymieszać i powtórzyć powyższe próby smakowe, ale polizać najpierw koniuszkiem języka, potem tylną częścią języka (nanieść sobie kropelkę pipetką). Jakie smaki i w którym miejscu wyczuwamy? A teraz wziąć trochę roztworu do ust i spróbować określić smak
UWAGI DOTYCZĄCE PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA:
(1) Bezwodnik octowy parzy prawie tak jak kwas octowy, zatem należy pracować w rękawiczkach ochronnych
(2) Jeżeli zamiast kryształów uporczywie wytrąca się olej, ogrzać kolbkę do rozpuszczenia się oleju i wstawić ją natychmiast do lodówki. Tam trzymać tak długo, aż powstaną kryształy.