Czekolada zamiast kremu z filtrem
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje największe skarby i opowieści prosto z mojego
- Czy warto kupić monitor HD zamiast telewizora HDTV?
- Zamiast szczepienia wystarczy uk±szenie komara
- Laser i detektor zamiast mikroskopu
- Zamiast pomagać zawodz±
- Czekolada obniża ¶miertelno¶ć po zawale
- Czekolada chroni mózg
- Informacje z działalnoći
- ktokolwiek widział
- Piraci internetowi będą traktowani jak kryminaliści?
- Pobierz szybciej muzykÄ™ na serwer!
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- miniorki.keep.pl
Moje największe skarby i opowieści prosto z mojego
S. Williams, S. Tamburic i C. Lally porównywali efekty spożywania czekolady bogatej w te przeciwutleniacze (BF) i o niskiej ich zawarto¶ci (NF). Pierwsza z wersji gorzkiej czekolady była produkowana specjalnie na potrzeby badaczy w Belgii, a drug± wytwarzano tradycyjnymi metodami w wysokiej temperaturze. Rodzaj zastosowanego procesu produkcyjnego ma znaczenie, ponieważ ¶wieże nasiona kakowca zawieraj± naprawdę dużo flawanoli.
W eksperymencie londyńczyków wzięło udział 30 zdrowych ochotników o bladej karnacji. Losowo podzielono ich na dwie grupy. Jedna codziennie spożywała 20 g czekolady BF w formie kropli, druga – 20 g zwykłej czekolady NF (także w formie kropli). Podczas studium naukowcy regularnie wystawiali ochotników na działanie promieniowania UV o rosn±cym natężeniu.

Sprawdzali, przy jakich parametrach skóra na przedramionach i czole zareaguje i zaczerwieni się. Innymi słowy – okre¶lano minimaln± dawkę rumieniow± (ang. minimal erythema dose, MED). Okazało się, że w czasie 3-miesięcznego badania osoby jedz±ce czekoladę BF podwoiły swoj± ¶redni± MED, a w¶ród przedstawicieli drugiej z grup nie zaobserwowano żadnej różnicy.
Na tej podstawie Brytyjczycy przypuszczaj±, że gorzka czekolada może zabezpieczać skórę przed starzeniem spowodowanym kontaktem z promieniami UV, np. zmarszczkami. A wszystko dzięki antyutleniaj±cemu i przeciwzapalnemu działaniu flawanoli. Niestety, nie przygl±dano się długofalowemu działaniu czekolady BF, poza tym nie jest ona dostępna w sklepach. Miejmy nadzieję, że szybko tam trafi...
PAP Nauka