Faszerowany szczupaczek
Katalog znalezionych hasełArchiwum
- Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
- KOLARSTWO
- Boczki drzwiowe e36 coupe
- SPRZEDAM E46
- Antena CB President Ohio
- Liga Europejska:Polonia wygraĹa z BuducnostiÄ !!!
- Cabal youtube
- ProtokoĹy z posiedzeĹ ZarzÄ du Powiatu
- Rosja uratuje swiat?
- Wygraj 100zĹ w 5 minut!!!
- UchwaĹy Rady Powiatu
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- teen-mushing.htw.pl
Moje najwiÄksze skarby i opowieĹci prosto z mojego
W garnek włożyć kręgosłup szczupaka i 4-5 cebul, sól, cukier - niech się ten smak powoli gotuje.
Mięso obrać, usiekać tasakiem na masę. Dodać małą chałkę bez skórki namoczoną w mleku i odciśniętą. Wrzucić sól, cukier, gałkę muszkatułową, biały pieprz do smaku. Dodać cebul 2 które się ugotowały. Jeszcze raz tasakiem bardzo dobrze wymieszać, wbić 2 jaja.
Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta dodać trochę wody. Jeśli udało się zdjąć skórę bez dziur zawiązać jedną jej stronę i drugą wkładać łyżką masę. Niezbyt ciasno; ryba gotując się spęcznieje. Po nałożeniu farszu odwiązać koniec zawiązany. Jeśli zostało trochę farszu, lub skóra jest podziurawiona, wziąć spory podwójny kawałek płótna (gazy) i uformować wałek mniej więcej grubości ryby. Posolić rosół i delikatnie włożyć rybę. Niech się gotuje zwolna, mrugając jedynie. Tak trzymać na ogniu ok. 40 min. Potrzymać w garnku, aż rosół ostygnie. Wyjąć na półmisek, poczekać aż szczupak będzie całkiem schłodzony.
Rosół przelać przez gęste sito. Sprawdzić smak rosołu, który nie powinien być zbyt intensywny, dodać żelatynę zostawić do ostygnięcia. Zupełnie schłodzonego szczupaka kroić na plastry nie grubsze niż 1 centymetr, ale też niewiele cieńsze. Zalać schłodzonym rosołem.
Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Jest to ryba, która ma wyśmienity smak, jadana chętnie również w następny dzień świąteczny. Podawać z chrzanem.
Rzecz fenomenalna, sprawdzana co roku, wymagająca serca i dużego nakładu pracy.